banner banner

Система за видеонаблюдение във фотоволтаичен парк гр. Златарица03-04-2014

Система за видеонаблюдение във фотоволтаичен парк гр. Златарица

Високотехнологичен фотоволтаичен парк гр. Златарица е изграден с продукти и техническо решение на RAK. Проектът е съвместно с основния изпълнител на системите за сигурност и комуникации на парка – СД Зоната-Нацкови и сие.

Фотоволтаичен парк Златарица е с мощност 25MW с площ разположена на няколко стъпаловидни нива. За да се гарантира сигурността на парка и да се предотвратят възможностите за кражби, вандализъм и злоупотреби, възложителя решава да инсталира система за охрана и видеонаблюдение за цялата площ. При проектирането и изграждането на системата, екипът на RAK оказа техническа и проектна помощ на компанията системен интегратор.

Целта на системата е да се защитят всички периметрови и гранични линии на парка и да се подсигури охраната им, затова камерите се поставят на стълбове по периметровата ограда. Проектантите залагат на високо технологична система в реално време, като се използват моторизирани мрежови камери AXIS 5534-E, камера с 18 пъти оптично увеличение и 12 пъти цифрово увеличение. Моторизираните камери освен със зададен маршрут се управляват и с джойстик AXIS Т8311, тези камери осигуряват възможност за управление и визуализация на база случващи се събития на територията на парка, с тях се дава възможност за панорамен поглед над площите на парка и дейността в него, също така детайлност на близки и далечни разстояния. В системата са заложени още камери AXIS M1113 - 40бр. с кожух подходящи за външен монтаж и тежки атмосферни условия, както и BOX камери AXIS P1344 – 49бр., част от тях вътрешни за наблюдение на инверторните бази в парка. Менажирането на системата е с професионален софтуер за IP решения AXXON, които има вградени интелигентни функции и позволяват настройка на записа, детектор на движение, контролна линия за аларма, PTZ контрол, алармен мениджмънт, интелигентно търсене и много други полезни функции.

Решението за сигурност на ФВП Златарица включва и периметрова охрана с инсталирани 108 бр. инфрачервени бариери по периметъра на парка. Системите за сигурност са абсолютно независими от атмосферните условия и от самия фотоволтаичен парк, тъй като са обособени с отделно захранване.

Системата е позиционирана в диспечерския пункт на парка и записа се осъществява на висок клас компютър с подсигурено захранване. Системата записва при H.264 компресия, която позволява да се получат максимално качествени изображения за запис при понижени изисквания към пропусквателната способност и място за съхранение на данни.